raad van gouverneurs


raad van gouverneurs 1.0

internationale raad die gekoppeld is aan een internationale organisatie voor monetair beleid en die bestaat uit de hoogste nationale, financieel toezichthouders (het hoofd van de centrale bank van een land of de minister van Financiën)

Algemene voorbeelden


Het ESM is een internationale organisatie die gevestigd is in Luxemburg. De directeur van het ESM is Klaus Regling, een Duitse econoom. De eurolanden zijn aandeelhouders van het ESM. Het bewind van het ESM wordt gecontroleerd door de aandeelhouders, de raad van bestuur en de raad van gouverneurs. Ieder euroland benoemt een gouverneur en een plaatsvervangende gouverneur, die op zijn of haar beurt weer een bestuurder en een plaatsvervangende bestuurder aanwijzen. De gouverneur is gewoonlijk de minister van Financiën van het betreffende euroland.

http://financieel.infonu.nl/diversen/163174-wie-beheerst-het-geld-in-europa.html

Het hoogste besluitvormingsorgaan van het IMF is de Raad van gouverneurs. Deze is samengesteld uit de gouverneurs van de nationale bank van de 186 lidstaten die eens per jaar bijeenkomt.

http://diplomatie.belgium.be/nl/Beleid/internationale_instellingen/financieel-economische_instellingen/imf/

Bij het IMF en de Wereldbank zijn 188 landen aangesloten die deels worden vertegenwoordigd in een kiesgroep. Nederland vertegenwoordigt in totaal veertien landen in de Raad van Gouverneurs bij het IMF en twaalf landen bij de Raad van Gouverneurs van de Wereldbank.

http://www.vorsten.nl/2014/05/31/koningin-maxima-spreekt-in-vredespaleis/,